Dnes je Streda 22.11.2017. Meniny má Cecília, zajtra Klement. Zobrazit celý kalendář »
 
 

Chyby, ktoré nám ničia zdravie a robíme ich každý deň

Publikované dňa 05.01.2017 od Majk

Jesť zdravé potraviny vôbec nestačí. Dôležité je aj to, ako s nimi naložíme. Mnoho chýb robíme bez toho, aby sme čo i len tušili, ako nám škodia. Skúste sa im vyhnúť a žiť zdravšie.

Umývate kura!

Ide o jedno z najväčších kuchynských rizík, ktorého sa dopúšťa takmer každý. Veľký propagátor myšlienky neumývania kuraťa je aj známy šéfkuchár bez čapice Jamie Oliver. Všetky baktérie sa pritom pečením zabijú, no umývaním si ich akurát roznesiete po kuchyni. Takže salmonela aj iné nástrahy budú mať hody.

Neskoro odkladáte jedlo do chladničky

V teplom pripravenom jedle sa začnú baktérie šíriť veľmi rýchlo. Preto s ním treba okamžite po vychladnutí zamieriť do chladničky. Nikdy ho tam však nevkladáme teplé. Ideálne je pokrm ihneď po dovarení preložiť do misky a následne po vychladnutí zakryť a presunúť do chladničky.

Zlé rozmrazovanie potravín

Nie každá potravina sa rozmrazuje rovnako, hoci v bežnej domácnosti obvykle všetko necháme rozmrazovať pri dennej teplote a to je chyba. Napríklad zeleninu pred prípravou nerozmrazujte nikdy a mäso je lepšie rozmrazovať v klasickej rúre. Dôvod? Počas dlhých hodín na vzduchu povrchové časti už môžu napádať baktérie, hoci vnútro mäsa je ešte stále zamrznuté. Tak sa potom baktérie z povrchu dostanú dnu a nakoniec aj do nášho žalúdka. 

Viac pomocníkov do domácnosti nájdete na stánke: http://bytove-doplnky.eiffeloptic.sk